Waar moet ik op letten als ik veilig op Internet wil?

Ik heb van de site Waarschuwingsdienst.nl een lijst met 10 vuistregels genomen. Deze 10 punten licht ik vervolgens een klein beetje toe en ik heb zelf nog een 11e puntje toegevoegd omtrent betalen via Internet.


1. Installeer een antivirusprogramma.

Er bestaan verschillende gratis Antivirus programma’s. Hierbij moet je denken aan AVG of Avast. Het gratis installeren van een betaalde versie van McAfee en deze vervolgens met een programmatje activeren is niet hetzelfde. Het is zeker niet slim om een gekraakte versie van een Antivirus te gebruiken, dan zijn de gratis varianten beter.

2. Installeer steeds de software-updates

Iedere dag worden er verbeteringen gevonden voor het apparaat waarmee je op Internet gaat, dit geldt voor ieder apparaat. In deze verbeteringen worden de gevonden onveilige items aangepakt.

3. Gebruik sterke wachtwoorden

Het verstandigst is om voor ieder account wat u op Internet gebruikt een ander wachtwoord te kiezen. Het gebeurt namelijk wel eens dat een bepaalde website of dienst gekraakt wordt, en daarbij worden ook wachtwoorden buitgemaakt. Wanneer kwaadwillende gebruikers terugvinden in deze gegevens kunnen eenvoudig proberen of u hetzelfde wachtwoord ook ergens anders gebruikt. Natuurlijk is het lastig om deze wachtwoorden allemaal te onthouden, maar het opslaan van wachtwoorden in document zonder deze te Encrypten is heel erg gevaarlijk. Wanneer een kwaadwillende dit document in handen krijgt, zullen zij u daar zeker niet van op de hoogte brengen. Zij zullen zo lang mogelijk proberen gebruik te maken van al deze accounts, u komt daar dus veel te laat achter. Wilt u uw wachtwoorden opschrijven, dan is dat een beter idee. Gebruik dan iets van een adresboekje waar je onder bepaalde namen een, voor u, duidelijke hint opschrijft. Hierdoor heeft helemaal niemand iets aan het boekje behalve u.
Het verzinnen van een wachtwoord blijft lastig, maar misschien lukt het met de volgende tips:
De Eerste Letters Van Een Zin ==> DELVEZ
Password ==> Pa$$w0rd
Of gewoon de hele zin opschrijven ==> Ofgewoondehelezinopschrijven (Let op: Andriod smartphones ondersteunen geen spaties)

4. Maak alleen verbinding met vertrouwde wifinetwerken

Wifi is tegenwoordig overal te vinden en te gebruiken, dit weten de kwaadwillende ook. Een trucje die vaak voorkomt is dat een kwaadwillende een Wifi netwerk opbouwt via zijn systeem. Hierdoor kan hij alles lezen wat er voorbij komt, om te zorgen dat er mensen verbinding maken gebruiken ze vaak de namen van de Horeca waar zij zich bevinden. Iedereen zal er dus vanuit gaan dat de Wifi daar vandaan komt. Op dit plaatje kunt u zien hoe eenvoudig kwaadwillende uw wachtwoorden kunnen lezen. Daarbij geldt deze waarschuwing niet alleen voor computersystemen, deze waarschuwing geldt minstens ook voor Mobiele Telefoons. Mobiele Telefoons gaan namelijk direct email, Facebook en andere Apps synchroniseren en dit alles via het systeem van de kwaadwillende.

5. Open geen berichten en onbekende bestanden die je niet verwacht of niet vertrouwt

Wanneer een bepaald bericht er vreemd uitziet verwijder dit bericht dan meteen. Kwaadwillende proberen namelijk met regelmaat berichten te sturen namens iemand die u kent en misschien vertrouwt. Het kan zijn dat zij de email van iemand anders hiervoor besmetten met een virus of iets dergelijks maar dit is helemaal niet nodig. Als uit naam van iemand anders een berichtje wilt sturen, dan kun je dit eenvoudig instellen in je eigen mailprogramma. In je mailprogramma geef je namelijk een emailadres en wachtwoord op waar vandaan een email moet worden verstuurd, maar wat nog leuker is….. de naam die moet worden weergegeven is ook vrij in te stellen. Dit laatste betekent dus dat je daar eenvoudig Koning Willempie kunt invullen, en dat is dan de naam die iedereen te zien krijgt. Helemaal niemand controleert het emailadres wat erachter zit. Dus krijg je een berichtje wat op zijn minst vreemd is, gooi het dan meteen weg.
Nog een klein dingetje…. Krijg je een emailbericht van je Bank, dan gooi je die meteen weg! Vreemd of niet vreemd, gewoon weggooien!

6. Installeer alleen apps via de officiële applicatiewinkels

Verschillende telefoons kun je instellen dat je ook Apps uit onbekende bronnen kunt installeren, doe dit niet. Een iPhone kun je “jailbreaken”, ook dit is zeker niet verstandig. Windows Phone laat op dit moment alleen maar vreemde software toe die via een speciaal Developer programma te installeren is, hiervan is de kans waarschijnlijk het kleinst dat het fout gaat. Android is voor deze manier van misbruik het gevoeligst. Kwaadwillende zorgen ervoor dat u gevraagd wordt om een klein extra programmatje te installeren hierna wordt uw telefoon op slot gezet of worden alle gegevens doorgespeeld aan de kwaadwillende. Wanneer uw telefoon op slot staat is deze enkel nog van slot te krijgen na het betalen van het aangegeven bedrag aan de kwaadwillende, het is niet raadzaam om te betalen.

7. Controleer het adres van websites

Met deze tip ben ik het absoluut niet mee eens. Het onthouden van de webadressen is ontzettend lastig, daarbij zouden ze ook kunnen wijzigen. Probeer de website van uw bank als een favoriet op te slaan, en let op die mooie groene kleur. Onthoud: NIET GROEN, NIET DOEN!

8. Sluit pop-ups in je browser af met Alt+F4

Pop-ups zijn geprogrammeerd en de programmeur bepaald wat welke knop doet en hoe deze eruit moet zien. Het is voor hen heel eenvoudig om de X knop zo te programmeren dat deze eruit ziet als een gewone “sluit-knop”, maar dat deze in werkelijkheid een programma installeert. Alt+F4 is een toetsencombinatie die het geselecteerde programma afsluit.

9. Bedenk goed wat je met wie deelt op internet

.
Wat u op Internet zet….. GAAT ER NOOIT MEER AF!
Bedenk je dus even als u uw blote billen erop wil zetten, die konden wel eens heel beroemd worden. Natuurlijk weet inmiddels iedereen dat je vakanties goed moet aankondigen via Social Media zoals bijvoorbeeld Facebook…. NOT! Maar je gehele profiel moet je zo goed mogelijk gesloten houden, daarbij is het belangrijk om ook heel selectief te zijn WIE u toestaat uw profiel te mogen bekijken. Kwaadwillende gebruiken deze gegevens op verschillende manieren. Het kan zijn dat zij uw profiel namaken, en u uw vrienden overtuigen om hen toe te laten in uw profiel. Ook kunnen ze proberen instanties te overtuigen dat zij met u aan de telefoon zitten, zij weten immers zo ontzettend veel te vertellen.

10. Gebruik je gezond verstand

Als iets te mooi lijkt om waar te zijn…. dan is dat ook meestal zo. Bedenk je dus heel goed of de aanbieding wel KAN kloppen! Mocht u zaken willen doen zoek de winkel dan een met een zoekmachine (bijvoorbeeld google) op. Als u bijvoorbeeld iets wil bestellen bij “www.snellefricandellen.nl”, zoek dan eens op “problemen leveren snellefricandellen.nl” of soortgelijke zoekopdrachten. Hierbij kunt u bijvoorbeeld sites tegenkomen waar andere personen klagen over de betreffende sites. Een zoekopdracht als “review snellefricandellen.nl” zal een resultaat opleveren over personen die de betreffende winkel hebben beoordeeld.
Wat u vooral NIET moet doen is veel waarde hangen aan logo’s en keurmerken, deze zijn eenvoudig na te maken of te kopieren. Deze zijn dus niets waard. Mocht er via Internet helemaal niets over een Internetwinkel terug te vinden zijn, sla deze winkel dan even over.

11. Kopen en betalen via Internet

Wanneer u iets wil betalen via Internet dan is het verstandig te betalen met CreditCard of PayPal, deze geven namelijk een extra garantie dat de gekochte producten ook echt geleverd worden anders krijgt u uw geld weer terug. Bij het inloggen bij PayPal geldt natuurlijk ook NIET GROEN, NIET DOEN!. Hier moet u dus NIET inloggen en hier kan dat WEL, ziet u het verschil?
U moet wel opletten met betalen onder rembours! Hiervan denken veel mensen dat dit een garantie geeft, dit is helemaal niet waar. Wanneer u een laptop koopt en betaalt onder rembours en er blijken bakstenen in de doos te zitten, dan zal de postbode uw geld NIET teruggeven en daar bovenop mag u vervolgens gaan uitzoeken waar het geld naar toe gaat.

Het belang van back-ups

Uw computer kan stuk gaan, een virus kan uw bestanden wissen of een kwaadwillende kan al uw waardevolle documenten encrypten. Hierdoor bent u uw bestanden kwijt. Zorg voor goede backups, denk hierbij aan USB-sticks, externe harddisks of online. Dit zijn allemaal voorbeelden van opslag wat niet aan uw computer vastzit. Let er wel op dat externe harddisks vaak eerder stuk gaan dan de harddisks in uw computer, dit komt omdat ze te lang stilstaan. Controleer deze dus regelmatig.